Hoe vliegvelden wachten in de gate leuk kunnen maken

18 augustus 2016 Kees Janssen Reacties uitgeschakeld voor Hoe vliegvelden wachten in de gate leuk kunnen maken Conceptontwikkeling

Jullie kennen het vast wel; je hebt alle winkels op het vliegveld ondertussen wel gezien, en alle koffiebars heb je wel gehad. Je hebt nog even de tijd, maar wachten in de gate is ook niet alles. Dan maar nóg een rondje lopen op het vliegveld.

In mijn beleving doen vliegvelden hier iets fout. Er is te weinig entertainment op het vliegveld nadat je de douane bent gepasseerd. Afgelopen zomer ben ik op vakantie geweest naar Australië en heb dus veel tijd doorgebracht op vliegvelden. Bij elk vliegveld viel dit op. Terwijl bijvoorbeeld een gate een mooie plaats is, met voldoende ruimte, om iets moois te maken, houden vliegvelden dit liever saai. Ik heb er iets op gevonden!

In Australië kwam ik langs de Queensland University of Technology, waar ze ‘The Cube‘ hebben gemaakt. The Cube is eigenlijk een grote ruimte met enorme interactieve schermen. Op het ene scherm kun je de hele geschiedenis tot in de prehistorische tijd op een interactieve manier ontdekken, terwijl op een ander scherm het gehele heelal ontdekt kan worden. Ondertussen kan je ook nog virtueel blokken naar elkaar gooien. Simpelweg door met je vinger op een blok te gaan staan, en deze te swipen naar een ander.

Het idee vond ik heel gaaf. Je bent bezig, en de tijd vliegt voorbij. Mijn enthousiasme begon te groeien toen ik me bedacht dat deze schermen ook heel eenvoudig in gates op vliegvelden zijn te plaatsen. De gates die ik heb gezien hebben namelijk allemaal een saaie, hoge muur met niks interessants erop. Ik bedacht me dat als vliegvelden zulke schermen plaatsen, ze het entertainment gehalte meteen omhoog gooien. Wachten in de gate hoeft dus niet saai te zijn!

Vliegtuigmaatschappijen kunnen bijvoorbeeld op de schermen laten zien waar het vliegtuig -waar jij nu mee gaat vliegen- in het verleden is geweest, ze kunnen camerabeelden van de vlucht laten zien, wat dus wil zeggen dat je mee kunt kijken met wat de piloot ziet. Een leuke quiz over vliegtuigen, of zelf even een vliegtuig besturen. Een filmpje kijken over jouw bestemming óf kennismaken met de crew die op jouw vlucht meevliegt (wat dus gelijk bijdraagt aan het vertrouwen en de klantbeleving van de passagier). Zo zijn er nog ontzettend veel dingen die je met interactieve schermen kunt doen.

Een aantal positieve punten van interactieve schermen zijn onder andere dat de passagier vermaakt wordt, dat mensen er niet aan denken om te gaan zitten omdat de schermen veel te leuk zijn (gezonder + minder lopende mensen in het vliegtuig!), mensen gaan communiceren met elkaar (afhankelijk van de soorten ‘spellen’ op het scherm) maar vooral dat de tijd voorbij vliegt en de klant vrolijker het vliegtuig in stapt. Neemt het veel ruimte in? Neehoor, alleen de saaie grote muren worden bedekt, bekijk het filmpje maar eens dat ik heb gemaakt!

Nu is het wachten totdat een vliegveld het heft in handen neemt om een pilot op te starten met interactieve schermen! Ik help ze er graag bij ;-)

Voorbeeld ‘The Cube’:

Benieuwd hoe het eruit zou kunnen komen te zien in een gate? Bekijk het filmpje hieronder!

Tags: , , , , ,